Először Dr. Jelinek István fogalmazta meg egy Épületgépészeti Múzeum gondolatát, majd 1984-ben, az Építéstudományi Egyesületben létrehozott egy Ipartörténeti Bizottságot. Ez a bizottság - a résztvevők jó ötletei és szorgalmas gyűjtőmunkája ellenére 1993. május 12.-én befejezte munkáját. Sajnálatosan -bár többen látták azokat a ládákat, melyekben az addig összegyűjtött tárgyakat pakolták- nyoma veszett a gyűjteményüknek és egy jó hangulatú munkán, ill. néhány jegyzőkönyvön kívül nem maradt meg semmi.
Egy közel tíz éves csipkerózsika álom után Dr. Chappon Miklós tett kísérletet az Épületgépészeti Múzeum megalapítására. Az előzetes megbeszélések után felkért mintegy 20 ismert szakemberből 16-an létrehozták "Az Épületgépészeti Múzeumért" Munkabizottságot, a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség keretein belül. Az első, alakuló ülésre 2002.10.01-én az Arany János Épületgépészeti Szakközépiskolában került sor.
Örömmel állapítottuk meg, hogy a szakterületen dolgozók - kisiparostól az egyetemi professzorig - egy emberként támogatják, segítik törekvéseinket.

Az első lépések megtétele után gyakran hallottuk a következő két kérdést:
1.Hol lesz a Múzeum megtekinthető?

2.Honnan lesz elegendő pénz a megvalósításra?1

Válaszaink:

1.
Szinte mindegy, hol kapunk megfelelő helyet, de addig is, kezdődjön a gyűjtés! Ráérünk akkor erre gondolni, ha már körvonalazódik, milyen nagyságú helyre van szükségünk.

2.
Ne gyűjtsünk pénzt, legalábbis az elején ne! Olyan sokan kezdenek pénzgyűjtésbe és a végén nem lesz belőle semmi. Csináljuk fordítva, meggyőződésünk szerint, ha bemutathatóvá válik Ország-világ előtt, hogy meddig jutottunk pénz nélkül, saját erőnkből, akkor megjön a pénz is! 2007-ben már gondolhatunk pénzgyűjtésre is, mivel Gyűjteményünk már oly széles, oly nagy, mely bemutatásához, rendbe hozásához már sok pénz kell! Aki tud, és egyetért törekvéseinkkel, kérjük segítse munkánkat!
Az adományokat az Épületgépészeti Oktatásért Közhasznú Alapítvány (1111 Budapest Műegyetem rakpart 9. Adószám: 18251823-1-43) számláján gyűjtjük. A részletes tájékoztatót és az adótanácsadói véleményt a kötelezettségvállalás kitöltése után tudjuk megküldeni.
Az adományokat az alábbi bankszámlán gyűjtjük:


11600006-00000000-16212743 ERSTE Bank Budapest XI.ker. Egry J. utcai fiók

Megjegyzésként kérjük feltüntetni: Épületgépészeti Múzeumért
A befizetett összegekről az ilyenkor szokványos igazolásokat postán küldjük meg.

Reméljük sokan ismerik fel a kitűzött közös cél fontosságát, a kezdeményezők nemes szándékát és csatlakoznak felhívásunkhoz, valamint népszerűsítik azt saját köreiken belül is.