Üdvözlöm a kiállításunkon, válasszon a fenti képek közül
Nagyon érdekes olvasni a régebbi korok szakembereinek szövegeit.
Szép stílusban, közérthetően magyarázták el a legszárazabb technológiai megoldásokat is.
Mindegy, hogy jegyzék, vagy számla gyakran kézzel írták, de ezek a kézírások jól olvashatóak!
Gépész katalógus 1914
A magyarországi ÉPÜLETGÉPÉSZET egyik megteremtője, az Ulrich B. J. (Ulrich Babtist János) osztrák gyáros, nagykereskedő volt. Ő 1884-ben Budapesten, a Sugár út 28 szám alatti épületben hozta létre cége magyarországi lerakatát. 1912-ben a Váczi körúton - a mai Bajcsy Zsilinszky úton, később ez lett a Szerelvényértékesítő Vállalat - és különleges hitel konstrukcióval indította el a kezdő magyar kis "maszekokat". Úgy adta át az árút a vállalkozónak, hogy semmit nem kellett fizetni, csak akkor, amikor a vállakózó is megkapta az ellenértéket a munkájáért.
A műszaki segítséget pedig az jelentette, hogy egy olyan katalógust adott ki az ULRICH B.J., amiben az elképzelhető összes szerelvény, berendezés, csőféleség, bármi megtalálható volt, minden paraméterével együtt.
Az Ulrich katalógus tulajdonképpen egy árjegyzék, de kivitele miatt ma a gyűjtők félve örzött kincse. A rézkarc szerű képek rendkívül szemléletesek és szépek is.
Ez az 1914-ben kiadott 1360 oldalas Katalógus 445.-ik oldala.
Ma már ez az 1914-ben kiadott Építési Enciklopédia is ritka kincs.
A szerelvényeken és berendezési tárgyakon kívül a kiegészítők is míves darabok
A gazdagon cizellált számla ma is szép, és az igényességet sugározza.
A szerelvényeken és berendezési tárgyakon kívül a kiegészítők, sőt még a vasalatok is míves darabok
Dr. Endre Árpád, több nemzedék tanítómestere volt az első, aki megkapta a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata által alapított ÉPÜLETGÉPÉSZETI ALKOTÓI DÍJ kitüntetést.
Az 1700-ban alapíttatott cég levélpapírja a XX. század elejéről
Gépész katalógus 1940
A magyarországi ÉPÜLETGÉPÉSZET egyik megteremtője, az Ulrich B. J. (Ulrich Babtist János) osztrák gyáros, nagykereskedő volt. Ő 1884-ben Budapesten, a Sugár út 28 szám alatti épületben hozta létre cége magyarországi lerakatát. 1912-ben a Váczi körúton - a mai Bajcsy Zsilinszky úton, később ez lett a Szerelvényértékesítő Vállalat - és különleges hitel konstrukcióval indította el a kezdő magyar kis "maszekokat". Úgy adta át az árút a vállalkozónak, hogy semmit nem kellett fizetni, csak akkor, amikor a vállalkozó is megkapta az ellenértéket a munkájáért.
A műszaki segítséget pedig az jelentette, hogy egy olyan katalógust adott ki az ULRICH B.J., amiben az elképzelhető összes szerelvény, berendezés, csőféleség, bármi megtalálható volt, minden paraméterével együtt. Ezt a katalógust láthatjuk a képen.

A katalógus három nagyságban jelent meg- Nagy "ULRICH B.J" - a képen a "Spirál" ULRICH látható. És van egy harmadik a "Kis" ULRICH is.
Mindegy, hogy jegyzék, vagy számla gyakran kézzel írták, de ezek a kézírások jól olvashatóak!
A szépen előnyomtatott levélpapíron gyakran kézzel írtak, még a 30-as években is.
Igaz azonban, hogy ezek a kézírások jól olvashatóak!