Üdvözlöm a kiállításunkon, válasszon a fenti képek közül.
Úszógolyós kondenzedény beépítve.
Az előző képen bemutatott kondenzedénynél későbbi kivitel -már minden kötés hegesztett-, jól látszik az úszóemelő kar, amivel ellenőrizni lehetett az úszó mozgóképességét. Nagyon jól bevált szerkezetek voltak ezek a típusok, de később nagyon drágának bizonyultak és kiszorultak a piacról.
Áramlásjelző, ellenőrző szerelvény.
Az ablakkal ellátott szerkezet azt mutatta, hogy tiszta folyadék fázis áramlik-e a kondenzvíz leválasztó után, vagy gőzfázis is van a csőben. Tökéletesen lehetett ellenőrizni a szerkezetek helyes működését.
Öntöttvas tagos kazánelem Komfort kazánokhoz.
Az öntészet fejlődésével egy időben - a XX. Század elején - alakult ki a tagos öntöttvas kazánok gyártása. Nagyon nagy előrelépést jelentett az, hogy egy sorozatban gyártható, tetszőlegesen variálható darabszámú tagokból összerakható kazánszerkezet jelent meg a piacon. Az öntöttvas jó korrózióállóssága miatt a 80.-s években "újra felfedezték" a tagos öntöttvas kazánokat és ez a reneszánsz a mai napig is tart.
Szív alakú öntöttvas radiátor gőzfűtésre.
A jó hatásfok eleganciával párosult.
Öntöttvas tagos radiátor elem.
A második világháború előtt kb.35-40 féle tagos öntöttvas radiátor volt forgalomban. A képen látható radiátor fajta nem egy átlagos kivitelt jelentett, ennél voltak még elegánsabb kivitelek is.
Öntöttvas tagos kazánelem Marabu kazánhoz.
Ma már kevesen tudják, hogy a kazán névadója nem egy madár, hanem a gyártó nevét hordozza: Magyar Radiátorgyár Budapest.
Ágymelegítő.
Melybe forró köveket helyeztek és így dugták a dunyhák közé, hogy a fűtetlen szobában ne legyen túl kellemetlen hideg ágyba bújni.
Állókivitelű villanykályha Angliából.
Egy közel 80 éves fűtőtest, hengeres, álló kivitelben. A levegő át tud áramlani a függőleges csövön, ami jelentősen növeli a leadható hőmennyiséget. A mai kor követelményeinek természetesen nem felel meg, hisz a felületi hőmérséklete jóval meghaladja a 90 Celsius-fokot.
Bordáscsövek "szárazon".
(tartalékok beépítésre várva)

Az öntöttvas bordáscsövek a "natúr" csövek felületeihez képest, többszörös fűtőfelületet jelentettek. A bordáscsövek összeszerelésének többféle módja volt, a képen látható kivitel az egyszerű karima tömítéses, anyás csavaros rögzítési módú megoldást mutatja.
Fűtőtest-(Kályha).
Az öntöttvas, rendkívül súlyos, masszív fűtőtesteket elsősorban elegáns szalonok ablakai alatt, a fából készült parapet szekrénnyel takarva használhatták, gőzfűtéshez.
További alkalmazási területük, alárendelt helyiségekben használaták az 1890-es évektől, az 1960-as évekig. A lemezbordás csövek megjelenése azonban teljesen kiszorította az öv. bordáscsövet, hisz a bordahatásfokuk is sokkal jobb, a súlyuk sokkal kisebb, aminek következtében az áruk is lényegesen alacsonyabb lett.
Áramlásjelző, ellenőrző szerelvény.
Az ablakkal ellátott szerkezet azt mutatta, hogy tiszta folyadék fázis áramlik-e a kondenzvíz leválasztó után, vagy gőzfázis is van a csőben. Tökéletesen lehetett ellenőrizni a szerkezetek helyes működését.
"Jancsikályha".
Az egyszerű egyaknás kályha gyönyörű öntöttvas mintázatú, a XIX. Század végén a történelmi Magyarország területén legalább 30 olyan öntöde volt, amely képes volt ilyen és ennél sokkal díszesebb kályhák gyártására is. Ennek az ún. I. számú Kályhának a nagyságára jellemző, hogy az alatta lévő padlólap 30x30 cm méretű.
Kondenzvíz leválasztók.
"Míves kivitelű" kondenzvíz leválasztók a parlament pincéjében. Érdekessége a szerkezetnek, hogy vízszintjelző is van beleépítve, így folyamatosan ellenőrizhető a működőképessége. Érdekes belegondolni, hogy mekkora volt a mérete egy korabeli kondenzvíz leválasztónak és mekkora egy mai korszerű leválasztó.
Elektromos fűtőtest.
Ez az 1950.-es évekből származó elektromos fűtőtest egy "kereszteződése" az épületgépészetnek és a villamos szakmának. Nagyszerű kiegészítő fűtést jelentett tüzelőhiány, túl nagy hideg esetén, illetőleg átmeneti időjárási feltételek között, amikor rövid idő alatt lehetett temperálni a szobát. Teljesítménye 1,5 kW, ideiglenes, alkalmi, helyi melegítés céljára tökéletesen megfelel. Utódja a villanyradiátor már teljesen "épületgépész formájú", a funkciójuk viszont teljesen azonos.
A Parlament Weisshaupt olajégője.
A Parlament fűtési rendszere egy távfűtéses kazánházról üzemel, mely egyike volt az Európában megvalósított legelső távfűtéseknek. A Balassi utcában lévő kazánház 60-as években megvalósult rekonstrukciója alkalmából építették be a fenti olajégőket, melyek közel 30 évig kiválóan üzemeltek.
A Parlament légfűtésének gőzüzemű fűtőeleme.
Fojtásos szabályozással a levegő térfogatáramát lehetett beállítani a bowdenes zsalumozgatókkal.
Hőközponti gőzfőelosztó a parlament picéjében.
A nagyon jó elrendezésű gőzosztó tartalmazza az összes lehetséges hagyományos elemet, így a súlyterhelésű biztonsági szelepet, egy további gőznyomáscsökkentőt, egy kondenzvíz leválasztót, gőz-nyomásmérőt és egy elegáns bordázott bádogozást.
Félköralakú öntöttvas fűtőtest gőzfűtésre a szegedi Közfürdőből.
Különleges kivitelű bordáscső, levegő szétterelő bordákkal.
HÉRA cserépkályhaégő.
a nagymamák kedvence, mert takarék álláson ősztől tavaszig kellemes meleget adott és a kis felületi hőmérséklet miatt gyengéden melegítette a felhasználó hátát.
Hátrányaként könyvelhettük el a kéménykorrózió tömegessé válását, mert az eredeti téglakémények nem voltak felkészítve a folyamatos kondenzáció elviselésére.
A parlamentben lévő "fűtőtest-kályhák" öntöttvasból készültek, beépítésükhöz a képen látható masszív lábakat használták.
Kondenzedények hagyományos elrendezésben.
Egy több mint 100 éves kondenzedény az eredeti kimunkált míves kivitelben. Jól látható, hogy menetes idomokkal van minden összekötve, tehát a hegesztés még nem volt bevezetett eljárás. A kondenzvíz leválasztás jóságának ellenőrzése céljából, kétféle ablakos szerkezetet is használtak, melyen a helyes működést lehetett ellenőrizni.
Légfűtő bordáscső blokk gőzfűtéshez.
A parlament pincéjében lévő bordáscső blokk, a gravitációs légfűtés fűtőeleme. Az építés idején a XX.-dik század elején ez volt az egyetlen megoldás, amivel nagyobb fűtőfelületeket kis térfogatban el lehetett helyezni.