Macskásy emlékünnepség Csurgón

Dr. Dr. h.c. Macskásy Árpád, szakterületünket tudományos rangra emelő professzorunk, 1904. február 29.-én született Csurgón, Somogy megyében. Az Épületgépészeti Múzeum (www.epuletgepeszetimuzeum. hu) lelkes munkatársai hónapokig tartó kutatómunkával kinyomozták, hogy szülőháza ma már nem látható, helyén egy Makovecz tervezte szép Közösségi Ház áll.

A Csurgói Önkormányzat, élén Szászfalvi László polgármester úrral felkarolta kezdeményezésünket, mely szerint emléktáblát kívántunk elhelyezni a szülőház helyén álló épületen. Erre a megható ünnepségre 2007. szeptember 21.-én került sor, több mint 100 tisztelgő érdeklődő előtt. Budapestről külön autóbusszal érkezett a szakemberek egy csoportja, de sokan jöttek egyénileg a környékről, illetve Csurgóról. Az ünneplőket gyönyörű őszi idő fogadta. A hivatalos ceremónia előtt lehetőségünk nyílt a híres Református Főgimnázium, annak könyvtára és a helyi múzeum megtekintésére is. Az ünnepség délután 3 órakor kezdődött a Himnusz hangjaival, majd Dr. Garbai László tanszékvezető műegyetemi tanár tartott megemlékezést a Professzor úrról, aki 30 évvel ezelőtt 1977- ben hunyt el Budapesten. Kedves színfoltjai voltak az ünnepségnek a Sisaqua együttes zeneszámai és Bakos Nikolett középiskolai tanuló szavalata. A Kosztolányi Dezső vers címe 'Tanár az én apám", nagyon aktuális volt, mivel Macskásy Árpád nemcsak sokunk tanítómestere volt, hanem ő maga is pedagógus famíliából származott. A család nevében Dr. Dr. h.c. Bánhidi László professzor emeritus mondott beszédet.

Dr. Chappon Miklós az Épületgépészeti Múzeum igazgatójának ünnepi beszéde után Szászfalvi László polgármester úr tartott meleghangú megemlékezést, majd ők ketten leleplezték a nemzeti színű szalaggal és lepellel takart, szépen gravírozott gránit emléktáblát, melyen a Professzor úr fényképe is látható. Ezek után került sor a koszorúzásokra. A család nevében Dr. Dr. h.c. Bánhidi László profeszszor emeritus, mint Macskásy professzor fogadott fia és a jelenlévő két unokahúg Dr. Baranyainé Macskásy Olívia és Csuriné Macskásy Csilla helyezett el koszorút az emléktáblán. Az Épületgépészeti Múzeum és a szakma nevében Dr. Chappon Miklós, Mészáros Ferenc és Móczár Gábor koszorúzott, majd Szászfalvi László csurgói polgármester helyezte el koszorúját, és meghívta a jelenlévőket egy elegáns állófogadásra a Csokonai Közösségi Ház emeleti termébe. A teremben berendezett fényképkiállítást (több mint 30 fotó), mely az Épületgépészeti Múzeum anyagából készült, Mészáros Ferenc, a Magyar Épületgépészet c. szaklap korábbi főszerkesztője nyitotta meg, miközben egy kivetítőn a Professzor úrhoz kapcsolódó események képeit láthatták a résztvevők. Megnyitójában köszöntötte a megjelenteket, majd köszönetet mondott a jól sikerült rendezvény szervezőinek és házigazdájának, Csurgó Város Önkormányzatának. Köszönet illeti a REHAU Kft-t is, akik a különbuszt biztosították. Az emlékünnepség sikerének nyilván örült volna Dr. Jelinek István kollégánk is, aki a Múzeum gondolatát évekkel ezelőtt először felvetette, ill. sokat dolgozott megvalósításán.

Mészáros Ferenc, Dr. Chappon Miklós (Épületgépészeti Múzeum)

Képek:


Közösségi házA résztvevők gyülekeznekMacskásy Professzor emléktábla leleplezés előttdr. Garbai László Műegyetemi tanszékvezető tanárDr. Dr. h. c. Bánhidi László professzor emeritusdr. Chappon Miklós az Épületgépészeti Múzeum igazgatójaSzászfalvi László polgármester és Dr. Chappon MiklósEmléktábla (fekete gránit)A koszorúzás Móczár Gábor és Mészáros FerencA megkoszorúzott EmléktáblaA jelenlévők egy részeA család nevében Dr. Baranyainé Macskásy Olívia köszöntötte a megjelenteketMacskásy Olivia, Dr. Chappon Miklós, Móczár Gábor