Abszolút különlegességnek számít gyűjtésünk első darabja: Az "ördög fürdőkádja", melyet Deutsch Dániel adományozott nekünk. Ez a fürdőkád több szempontból is kuriózum. Először is magyar szabadalom, mégpedig az adományozó dédapja, Deutsch József (Lánycsók) találta ki ezt a fafűtésű kádat. Egyedisége elsősorban abban áll, hogy közvetlen a fürdő ember aláfűtöttek és a fürdővíz gravitációsan cirkulált.


Nagyon szépek voltak a 100 évvel ezelőtti számlák (Frey) és levélpapírok (Tichy) is. Látszik rajtuk az igényesség, mely a vállalkozók minden munkáját, tevékenységét áthatotta.


Gépész katalógus 1914
A magyarországi ÉPÜLETGÉPÉSZET egyik megteremtője, az Ulrich B. J. (Ulrich Babtist János) osztrák gyáros, nagykereskedő volt. Ő 1884-ben Budapesten, a Sugár út 28 szám alatti épületben hozta létre cége magyarországi lerakatát. 1912-ben a Váczi körúton - a mai Bajcsy Zsilinszky úton, később ez lett a Szerelvényértékesítő Vállalat - és különleges hitel konstrukcióval indította el a kezdő magyar kis "maszekokat". Úgy adta át az árút a vállalkozónak, hogy semmit nem kellett fizetni, csak akkor, amikor a vállakózó is megkapta az ellenértéket a munkájáért.
A műszaki segítséget pedig az jelentette, hogy egy olyan katalógust adott ki az ULRICH B.J., amiben az elképzelhető összes szerelvény, berendezés, csőféleség, bármi megtalálható volt, minden paraméterével együtt.
Az Ulrich katalógus tulajdonképpen egy árjegyzék, de kivitele miatt ma a gyűjtők féltve örzött kincse. A rézkarc szerű képek rendkívül szemléletesek és szépek is.
Ez az 1914-ben kiadott 1360 oldalas Katalógus 445.-ik oldala.